Activitățile noastre - Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu

”Sfântul Nicolae”
Școala Gimnazială
Str. 11 Iunie, nr. 56, loc. Târgu-Jiu, jud. Gorj, cod poștal 210112, tel/fax: 0253213717,  e-mail : secretariat.sfnicolae@scoalasfnicolae.ro; scoala_sf.nicolae@yahoo.com
Târgu-Jiu
Du-te la conținut
Activitățile și proiectele  noastre

Educaţia în spiritul cunoașterii şi respectării evenimentelor şi faptelor înaintaşilor noştri revine indubitabil disciplinei Istorie.
În calitate de profesor de istorie, în cadrul Școlii Gimnaziale ”Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu, în fiecare an,  am organizat activități extracurriculare prin care am încercat să aduc contribuții la optimizarea procesului de instruire și educare a elevilor noștri.
Prin urmare, am avut în vedere, evenimentele istorice cu caracter de permanenţă, pe care un cadru didactic de specialitate ar trebui să le marcheze într-un an şcolar.
 Semestrul I
- 9 octombrie: Ziua Naţională a Holocaustului (9 octombrie 1941)
- 1 Decembrie: Ziua Naţională a României (1 Decembrie 1918)
- 24 ianuarie: Aniversarea Micii Uniri (Unirea Principatelor Române sub domnia lui Al. I. Cuza, 24 ianuarie 1859)
 
Semestrul al II-lea
- 9 Mai,  Zi cu triplă semnificație istorică : Ziua Independenţei României (9 mai 1877); Ziua Victoriei împotriva fascismului (9 mai 1945); Ziua Europei (9 mai 1950)
- Iunie: Ziua Eroilor (dată fluctuantă în funcție de Sfintele Paşti în Calendarul creștin-ortodox: la 50 de zile de la Învierea Domnului)

Pentru a valorifica aceste evenimente, am organizat următoarele activități:
 §  vizionare de film (de ex. filmul documentar Holocaustul uitat);
 §  serbări/ spectacole dedicate Zilei Naţionale precum și Micii Uniri (cântece, poezii, scenete,  organizarea unei expoziţii-concurs); participanţii se îmbracă în costume naţionale şi poartă în piept cocarde tricolore;
 §  lecţie de istorie cu invitat: de exemplu președintele ASOCIAȚIEI ”ARCA LEX”, reprezentantul ASOCIAȚIEI NAȚIONALE A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI ÎN RETRAGERE- FILIALA GORJ ”GENERAL IOAN CULCER” ;
 §  expoziție cu obiecte istorice autentice provenite din cercetările ”ASOCIAȚIEI DETECȚII GORJ”;
 §  implicarea elevilor în proiectul ”Întoarcerea către origini”, ce a avut ca și obiectiv principal reînvierea unui meșteșug străvechi, olăritul;
 §  participarea la depunerea de coroane de flori la monumentele din oraş, cu ocazia comemorării eroilor neamului;
 §  participarea elevilor la următoarele concursuri: Concursul național organizat de MEN „Memoria Holocaustului”; Concursul Județean de Istorie ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România”; Concursul Județean ”Unirea Națională, Un Vis Împlinit” Concursul de eseuri pentru elevi” Restituțio. Eroi români și jertfa lor”;  Concursul județean ”Tradiții și obiceiuri  de iarnă din județul Gorj”; Concursul Regional ”Tradiții și sărbători populare la români”; Concursul Regional ”Avem o tradiție care nu trebuie uitată”,
Coordonatorul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare ,
prof. Roxana Marcoci
 
INTERACT WITH LITERATURE

Proiectul „Interact with Literature” s-a desfășurat în perioada octombrie 2019 – mai 2020 și s-a adresat elevilor claselor a VI-a. S-au înscris 17 elevi din clasele VI B și VI D.
Proiectul a reprezentat o incursiune în literatura britanică și americană, ocazie cu care elevii au făcut cunoștință cu câteva din operele autorilor Roald Dadl, James Thurber, Alasdair Gray și Judith Gorog. Pe lângă elemente de structură literară caracteristice operelor propuse, participanții au avut ocazia să interactioneze cu textele într-un mod inedit: au avut sesiuni de scriere creativă pe temele studiate, au dramatizat, au creat afișe.
Trupa de teatru „Interact with literature” a participat la concursul județean „On stage”, cu piesa „The Little Red Riding Hood”, adaptare după Roald Dahl. Ca o încununare a talentului lor au fost recompensați cu mai multe premii:
 ·  Premiul I la sectiunea „Drama Contest” -  Vlădoiu Ioana, Popa Alexa, Sulea Olivia, Predescu-Ciurea Darius);
 ·  Premiul „Cel mai bun narator” – Sulea Olivia;
 ·  Premiul „Cel mai bun afiș” – Roibu Irina
Prof. Mihaela Huică


”PROMOTING EU VALUES AND SOCIAL SOLIDARITY THROUGH ART IN THE YEARS OF COVID-19”
Acest proiect internațional a avut parteneri din Cipru, Franța, Germania, România, Malta și Grecia
  Scopul a fost acelea de a evidența modului în care elevii au experimentat, experimentează și vor experimenta schimbarea pe care covid19 a adus-o în viața lor. În ce măsură conceptul distanțării sociale se reflectă asupra elevilor? Există asemănări sau valori comune în rândul elevilor europeni? Cum pot valorile UE să contribuie pozitiv la consolidarea democrației, solidarității și rezilienței dintre studenți?
 
În septembrie, elevii clasei a III-a D au folosi arta pentru a-și exprima sentimentele despre faptul că sunt „înapoi la școală” (purtând măști, distanțare fizică etc.)
Prof. înv. primar, Scorei Eliza
 
Proiectul Erasmus+
 
Analyse de la Biodiversité et des Cultures pour un Développement plus Durable

În  perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2020 , elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu participă la un nou Proiect Erasmus+, axa Parteneriate Strategice în domeniul școlar. Parteneriatele Strategice sunt proiecte care creează "punți" de legătură între parteneri din mai multe țări cu scopul de a crește cooperarea internațională prin dezvoltarea de produse educaționale de calitate și inovatoare.
 
Proiectul Analyse de la Biodiversité et des Cultures pour un Développement plus Durable este coordonat de Collège Boris VIAN din Franța și are ca parteneri : Ecole Marcel Pagnol, Coudekerque-Branche – Franța, Collège de Gavalou, Agrinion - Grecia, Istituto Comprensivo Diotti, Casalmaggiore -  Italia,  și  Școala Gimnazială « Sfântul Nicolae » , Târgu-Jiu, România.  
 
În cadrul acestui schimb de experiență și bune practici, desfășurat în limba franceză, vor fi implicați sute de elevi din ciclul primar și gimnazial prin activități pedagogice centrate pe cele 8 competențe transversale, iar alte câteva zeci de elevi cu vârsta cuprinsă între 13 - 14 ani vor fi însoțiți de cadre didactice în mobilități și ateliere organizate în cele patru țări europene participante.
 
Acest proiect, care are ca problematică conservarea identității culturale, reconstituie ecosistemul pedagogic în care diversitatea este o bogăție.  Diversitatea culturală cuprinde toate comunitățile, fiecare cu identitatea proprie, determinată de originea etnică, istoria, limbajul și expresiile artistice. Așa cum biodiversitatea are nevoie de un ecosistem care să se perpetueze și să evolueze, diversitatea culturală trebuie să fie înrădăcinată într-un sistem cultural și de dialog. Acestea constituie provocări majore pentru dezvoltarea durabilă și valorile europene despre care școala trebuie să informeze
Varietatea activităților propuse în consorțiu de către Proiectul Erasmus+ ABC2D este gândită în funcție de respectul față de sine, de celălalt, de mediu și de diversitate, fie ele școlare, sociale, intelectuale sau lingvistice.
Transferul de cunoștințe de la gimnaziu la școala primară sau de la profesioniștii din domeniu la adolescenții noștri  este un 
avantaj pentru viitorul lor.
Coordonatorul proiectului,
Prof. Liliana Călugăru
Proiectul Erasmus+
Turn bullying off
       În perioada 16 - 20 aprilie 2018 Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae" din Târgu Jiu s-a desfășurat schimbul intercultural din cadrul proiectului Erasmus+ „Turn bullying   off!", proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, acțiunea KA1, domeniul tineret.
        Proiectul a fost coordonat de Școala Gimnazială "Sfântul Nicolae", cu următorii parteneri: Kállósemjéni Diákokértés Ifjakért Egyesület din Ungaria,  Aksemseddin Bilimve Sanat Merkezi din Turcia, Collège Boris VIAN din Franța și  Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj.  
        Proiectul și-a propus familiarizarea tinerilor cu fenomenul de bullying și a avut ca țintă conștientizarea consecințelor pe care le are acest tip de comportament asupra persoanelor agresate. Activitățile au reunit 43 de tineri din România, Ungaria, Franța, și Turcia. Prin activități  non-formale, participanții au învățat să își controleze emoțiile, să fie toleranți și să coopereze mai bine cu colegii în timpul activităților școlare.
        Rezultate obținute,  impresii despre proiect, se pot vedea în următorul  articol, în următorul material video și în următoarea emisiune TV.
Sau, vă invităm pe Facebook, pentru a vizualiza postările legate de activitățile de diseminare.
Proiect Erasmus+
I.N.C.R.E.A.S.E (Internationalization, new concepts and resources to enhance ablities for staff-education)

Proiect finanțat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, axa Mobilități in domeniul educației școlare
OBIECTIVE:
1.     Formarea graduală a fiecărui cadru didactic în vederea utilizării de metode şi procedee centrate pe elev, metode interactive şi de educaţie incluzivă;
2.     Extinderea managementului participativ la nivelul şcolii prin încurajarea comunicării, colaborării şi responsabilităţii la nivelul comisiilor/grupurilor de lucru;
3.     Utilizarea în procesul de predare-învăţare-evaluare a produselor rezultate din activităţile desfăşurate în cadrul parteneriatelor, proiectelor, programelor comunitare;
4.     Promovarea educaţiei interculturale prin extinderea colaborării cu alte şcoli din ţară şi din străinătate şi sprijinirea elevilor pentru dezvoltare de competenţe de comunicare socială şi de antreprenoriat.
5.     La nivel de management instituţional este necesară cunoaşterea gradului în care practicile educaţionale din şcoală concordă cu schimbările de succes înregistrate la nivel european.
Contact
Str. 11 Iunie, nr. 56, loc. Târgu-Jiu, jud. Gorj,
cod poștal 210112,
tel/fax: 0253213717,
e-mail: secretariat.sfnicolae@scoalasfnicolae.ro;
scoala_sf.nicolae@yahoo.com
Știri școlare, pe scurt...Pagina noastră
Înapoi la cuprins